World Premiere, the comments

« De film op zich was heel leuk gedaan, de animatie van de wereldbol, de spreker en vele elementen waren leuk gedaan en komen heel toegankelijk over!

Qua inhoud vond ik het heel leuk gedaan, het brengt bepaalde wereldwijde waarden naar voor van de loge zonder afbreuk te doen aan de staten of meningen van de mensen die geïnterviewd werden.

Voor mij was het heel leuk, ik had een constante discussie met iedereen die geïnterviewd werd.
Het voordeel van de film is dat er op 33 verschillende manieren naar gekeken kan worden, en elke toeschouwer er zijn boodschap zal uithalen.
Voor mij persoonlijk waren de passie van de Oekraïense meneer, de tempel in de buitenlucht in Brazilië (geloof ik) en de reizende loge van India heel toffe elementen. »

A. (Belgium)

« Le documentaire est juste…grandiose! Il a refaçonné totalement l’idée qu’un non-initié, comme moi, peut se faire à propos de la franc-maçonnerie en replaçant celle-ci dans ses valeurs humaines fondamentales.  »

O. (Belgium)

« J’ai découvert aussi le combat quotidien de francs-maçons du sud des Etats-Unis à l’Ukraine, qui luttent pour leurs droits, j’ai embarqué dans un voyage inédit visitant des points les plus reculés de la planète pour plonger dans les fondements de la franc-maçonnerie à travers l’histoire des loges, j’ai pu pénétrer dans des temples qui n’avaient jamais ouvert leurs portes au public auparavant et m’ émerveiller devant des prouesses architecturales et artistiques parfois très surprenantes »

Eric SMITH (france)

« Ik ben zelf als producer en realisator jarenlang betrokken geweest bij het tot stand komen van meerdere documentaires en wanneer ik gisteren kennis maakte met ‘TERRA MASONICA’ kan ik enkel maar de makers en adviseurs ervan feliciteren met deze boeiende, met gevoel voor cinematografie en voor technische perfectie gemaakte film. Beeldkadrering, cameravoering maar ook de verhaallijn, de ‘verteller’ en de muzikale omlijsting, elk element droeg bij tot een indrukwekkend sfeerbeeld over vrijmetselarij. De ontelbare maar vooral door hun eenvoud en directheid indringende getuigenissen maken van deze film terecht ‘een grensoverschrijdende ode aan het maçonniek project’.

Ik aangenaam verrast dat de bijna twee uur lange film nergens maar dan ook nergens exclusiviteit noch perogatieven legde bij de Angelsaksische vrijmetselarij maar alle focus richtte op vrijmetselarij op zichzelf. Verheugende vaststelling die ongetwijfeld de sterkte en de overtuigende kracht van ‘TERRA MASONICA’ bijzonder ten goede kwam. Het feit dat één van die 80 loges behoorde tot de Grand Orient de France en dat nergens ook maar enige vooringenomenheid, simplisme of ‘pro domo’-reclame gevoerd werd, ondersteunt dit élan.
Ik was nooit eerder in deze indrukwekkende filmzaal die een gedroomd kader biedt voor dergelijk prestigieus evenement dat niet het minste ‘spektakeleffect’ nastreefde. De 700 aanwezigen creëerden door hun aantal mee een unieke sfeer. Het was wat het was: indrukwekkend en stijlvol. »

in persoonlijke naam Hugo DE CNODDER

« Voila j’ai vu le film mardi a Bruxelles , j’ai été sidéré car je suis un grand voyageur et j’ai vécu 5 années en Amérique latine. C’est un très bon « instantané » de la FM de notre époque. Le montage des rush est une cabale qui a un sens et qui incite a une réflexion positive. »

T. S.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn